VRAAG

 

Oude plavuizen en antieke estriken

Antieke estrikken en oude plavuizen uit Frankrijk en Nederland

Antieke estrikken of oude estrikken, antieke plavuizen of oude plavuizen, het zijn allemaal benamingen voor hetzelfde product. De oude estrikken werden vroeger met de hand gemaakt en zijn dan ook vaak ietwat ongelijk qua dikte. Daarom worden deze bij recuperatie vaak direct in de afwerkvloer gebruikt. De antieke plavuizen zijn vroeger veelal gebruikt in boerderijen en pakhuizen in zowel Nederland, Belgïe als ook Frankrijk.

 

Met name de antieke estrikken uit Frankrijk zijn bijzonder vanwege de diverse kleurtinten die in de tegels zitten. Deze kennen een grote kleurvariatie en verschillen daarin van de Hollandse plavuizen. De Hollandse antieke plavuizen zijn namelijk redelijk egaal qua kleurschakering maar zijn in verschillende uitvoeringen te krijgen, namelijk de welbekende rode oude plavuizen, de blauwgesmoorde – ook wel zwart gesmoorde- plavuizen en de geglazuurde plavuizen. 

 

Om de bijkomende arbeid bij u weg te nemen om een nieuwe afwerkvloer te storten, heeft Kersbergen diverse antieke plavuizen na laten maken. Deze replica plavuizen hebben de uitstraling van een antieke plavuis, maar zijn met het gemak van heden te verwerken zoals in de lijm. 

hardsteen-groeve-belgie
Wilt u meer informatie over onze antieke estrikken en oude plavuizen?