Een natuurstenen vloer plaatsen – deel 1

Een natuurstenen vloer plaatsen – deel 1

Tips voor het zelf plaatsen van een natuurstenen vloer

 

Heeft u een nieuwe natuurstenen vloer gekocht en bent u van plan deze zelf te plaatsen? Hieronder hebben wij een paar handige tips voor u op een rij gezet, zodat het eindresultaat geweldig wordt! Allereerst wordt de voorbereiding van de vloer besproken.

Voorbereiding voor het plaatsen van vloertegels

De meest voorkomende situatie voor het plaatsen van een natuurstenen vloer, is dat er een (nieuwe) cementdekvloer is geplaatst. Hierop kunnen de tegels worden geplaatst. Zorg dat de cementdekvloer droog en stofvrij is door deze schoon te vegen en eventueel te stofzuigen. 

Gebruik vervolgens een voorstrijk om de cementdekvloer te behandelen. Dit creëert een betere hechting tussen de cementdekvloer en de lijm die onder de tegelvloer wordt geplaatst. 

Let op dat bij een nieuw geplaatste afwerkvloer een minimale droogperiode wordt aangehouden van 28 dagen i.v.m. het zetten van de vloer. Hier kan wel van worden afgeweken wanneer er een droogtijdversneller wordt gebruikt.

 

Welke lijm moet ik gebruiken voor mijn natuurstenen  vloer?

Vraag bij de verkopende partij na welke lijm zij adviseren. Enkele bekende fabrikanten van poederlijmen die geschikt zijn voor verwerking van natuursteen zijn; Schonox, Ardex, Sopro, Eurocol en Coba. 

 

Bij sommige natuurstenen vloeren raden wij aan om voor een lichtkleurige lijm te kiezen i.v.m. het mogelijk doorschijnen en verkleuring van de vloertegels. Dit is bijvoorbeeld het geval bij enkele marmers en Bourgondische dallen.  Ook raden wij aan om een lijm als ook de voorstrijk van dezelfde fabrikant te gebruiken. Zo weet je zeker dat beide producten goed met elkaar werken. 

 

Overige benodigdheden voor het plaatsen van een natuurstenen vloer

Oke, de vloer is behandeld met voorstrijk. Je hebt de juiste tegellijm aangeschaft en je bent klaar om de vloertegels te plaatsen. Dan is de vraag: hoe krijg ik de vloertegels netjes geplaatst?

Het is belangrijk dat een lijmkam gebruikt met passende vertanding om de lijm te verdelen op de cementdekvloer. Bij grotere natuursteen tegels zoals 60x60cm raden wij aan om een lijmkam te gebruiken van minimaal 8mm. Ook bij kleinere tegels met behoorlijk dikteverschil zoals de Dordogne Paves Hoe grover de vertanding van de lijmkam, hoe meer je de tegel kunt corrigeren. Een lijmkam met grove vertanding (15-20mm) is handig wanneer er wat dikteverschil in de tegels zit. 

Ben je benieuwd naar de volgende tips? Lees meer over het plaatsen van natuurstenen vloeren in onze blog