Leisteen vloer

Een duurzame vloer geschikt voor woonkamer, badkamer, keuken of zelfs op het terras!

Leisteen vloeren zijn natuursteen vloeren die bekend staan om hun antraciet donkergrijze tinten. Alhoewel de leisteen vloertegels ook een paars of diep bruine kleur kunnen hebben.  Bekende leisteen vloertegels zijn Mustang en Blackberry. Het Noorse Leisteen Pillarguri is de laatste tijd ook zeer gewild.

Voordelen leisteen vloer:

  • Simpel te onderhouden door 1x per week te dweilen
  • Geeft in elk huishouden een chic effect
  • Beschikbaar in vele kleuren van grijs tot diep bruin
  • Deze tegels bevatten vaak geen kalk
  • Vele opties: van woonkamer- tot badkamervloer
  • Altijd een aangename vloertemperatuur
Afspraak maken
50+ varianten tegels
Grote voorraad
Persoonlijk contact
Levenslang woonplezier
400 m2 showroom

Diverse soorten leisteen vloertegels

Kersbergen heeft diverse soorten prachtig natuursteen in het assortiment, waaronder het antiek verouderde leisteen. Bij deze donkere leisteen vloertegels is eerst de tegel teruggeschuurd naar een egaal oppervlak, waarna de tegel in zijn geheel is getrommeld. Hierdoor ontstaat een mooi sleetse vloertegel die vrijwel niet van een echte oude vloer is te onderscheiden.

Noorse leisteen Pillarguri

Noorse leisteen is uniek in zijn soort. Waarom zult u vast denken. Deze prachtige leisteen wordt gewonnen in een groeve vlak bij het stadje Otta. Het fascinerende aan Noorse leisteen is de extreme moeilijkheidsgraad waaronder deze steen gewonnen wordt. Dit maakt het een zeer exclusieve natuursteen.

Deze Noorse leisteen bestaat uit verschillende splijtlagen,  waarvan de kleurtint ook nog verschilt. Hierdoor komen kleurnuances regelmatig voor bij Noorse leisteen, wat deze natuursteen visueel zeer aantrekkelijk maakt.

Stroeve tegels

De splijtruwe leisteen vloertegels zijn niet alleen mooi om te zien, maar ook nog functioneel. Zelfs wanneer de tegels nat zijn, blijven ze nog stroef. Hierdoor glijd je niet makkelijk uit. Dit maakt een leisteen vloer niet alleen geschikt voor woonkamer of keuken, maar ook als vloer in de badkamer of wellnessruimte.

Koude vloer? Niet met leistenen vloertegels!

Een ander voordeel van een leisteen vloer is zijn razendsnelle aanpassingsvermogen aan de omgevingstemperatuur, waardoor u altijd een warme vloer heeft in uw woonkamer. Of de keuken, net waar de vloer is gelegd.

Veelgestelde vragen

Waar komt leisteen vandaan?

Leisteen komt vrijwel overal ter wereld voor. Het is een natuursteensoort dat ook wel een metamorf gesteente wordt genoemd. Dit betekent dat kleirijk sediment door enorme druk en temperatuur is veranderd qua structuur en uitstraling tot een leisteen.

Leisteen heeft een gelaagde structuur. Bij het produceren van de tegels, worden de blokken leisteen tot tegels verwerkt middels splijting van de tegels. Hierdoor zie je bij veel leisteen vloeren het natuurlijke breukruwe oppervlak. Dit breukruwe oppervlak lijkt op een vlammenspel.

De meest bekende leisteensoorten die verkrijgbaar zijn in Nederland, zijn het Braziliaanse leisteen, Indiase leisteen, Portugese leisteen en Noorse leisteen.

Is leisteen poreus?

Over het algemeen is leisteen niet poreus. Echter, er zijn wel duidelijke verschillen in leisteen te zien. Zo is het Braziliaans leisteen zoals leisteen Mustang zachter dan het Noorse leisteen Pillarguri en is het Indiase leisteen Peacock, weer zachter dan het Braziliaanse leisteen.

In gebruik zijn er een paar verschillen te merken. Het Noorse leisteen is een zeer compacte leisteen dat bijna geen vloeistof opneemt. Bovendien wordt het vaak verkocht met een breukruw oppervlak. Dit maakt het tot één van de meest onderhoudsvriendelijke vloeren.

Het leisteen uit Portugal staat erom bekend dat deze de eerste periode, nadat deze is geplaatst, kan afgeven. Dit betekent zwarte sokken dragen. De leisteen Peacock is een tegelvloer die in het begin nog kan schilferen. Er komen dan kleine schilfers leisteen los van de vloer. Dit is normaal bij dit product en stopt na enige tijd vanzelf.

Is leisteen zuurbestendig?

Veel leisteen zijn zuurbestendig. Dit betekent dat de kans op vlekken door het morsen van wijn, sinaasappelsap of dergelijke vrij klein is. Zelfs zuren zoals azijn of citroensap zullen bij de meeste leisteen vloeren geen reactie geven.

Toch zijn niet alle leistenen gelijk en bestaan er ook kalkhoudende leistenen. Dit betekent dat deze niet zuurbestendig zijn en vlekken zullen geven wanneer u zuurhoudende middelen op het leisteen morst. Zo zijn er enkele leistenen uit India die kalkhoudend zijn, waar u moet oppassen met zuren.

Hoeveel kost het om leisteen te laten leggen?

De prijs van het laten plaatsen van een leistenen vloer is afhankelijk van verschillende aspecten. Denk hierbij aan het type ondervloer waarop de tegels verwerkt moeten worden en het aantal te plaatsen m2. Ook is de legprijs van de leisteen vloer afhankelijk welke leisteen geplaatst moet worden. Sommige leistenen varieren namelijk behoorlijk in dikte en dienen de dikte verschillen te worden opgevangen in het lijmbed onder de tegel. Des te meer lijm nodig is, des te hoger de legprijs zal zijn.

Weer andere leisteen vloeren dienen volgens de butterfly methode te worden geplaatst in sneldrogende lijm, in plaats van normale tegellijm. Dit in verband met de mogelijkheid van schotelvorming van de tegels.

Wilt u meer weten over het laten plaatsen van een leisteen vloer, neem dan contact met ons op.

Hoe onderhoud ik leisteen vloertegels?

Leisteen vloertegels zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Het onderhoud van leisteen op dagelijkse of wekelijkse basis is geen hogere wiskunde. Onderstaande onderhoudstips kunt u zelf uitvoeren om de levensduur van uw leisteen vloer te verlengen.

Preventief handelen

Beschadiging voorkomen van leisteen vloertegels is minder werk dan beschadiging repareren. Daarom adviseren wij u om een goede schoonloopmat bij uw buitendeuren neer te leggen, zodat het meeste vuil en zand buiten de deur blijft.

Schoonmaken

Dagelijks of wekelijks, wat uw voorkeur betreft, kunt u het beste de leisteen vloertegels schoonmaken met een stofwisser. Het is ook van belang nieuwe vlekken meteen weg te halen door ze te deppen met een zachte doek of keukenpapier.

Reinigen

Als u uw leisteen vloertegels grondig wilt reinigen, is het van belang dat u nooit zuurhoudende producten gebruikt. Anti-kal, schoonmaakazijn, chloor en allesreiniger zijn allemaal voorbeelden van schoonmaakproducten die het oppervlak van uw leisteen vloertegels kunnen aantasten.

Het wekelijks dweilen en afnemen van leisteen vloertegels dient altijd gedaan te worden met een zachte (edel)zeep, zoals HMK P324 Edelzeep. Producten van Carolin zijn ook geschikt, want deze voeden uw vloer met lijnolie. Lijnolie vermindert de vuilopname van leisteen vloertegels.

Wil je onze producten komen bewonderen?

Kom langs in onze showroom voor een goed en eerlijk advies

Plan een afspraak in