Leisteen vloer

De gelaagdheid van een leisteen vloer geeft zijn geschiedenis prijs

Leisteen vloeren zoals de bekende leisteen vloertegels Mustang, Blackberry en het Noorse Pillarguri zijn leisteensoorten die bekend staan om hun antraciet donkergrijze tinten. Toch zijn niet alle leistenen vloeren grijs van kleur, maar ook paars of diep bruin.

Voordelen Leisteen:

  • Eenvoudig te onderhouden door eens per week te dweilen
  • Geeft in elk huishouden een chic effect
  • Beschikbaar in vele kleuren van grijs tot diep bruin
  • Deze tegels bevatten vaak geen kalk

of bel 0183 – 60 09 93

Leisteen vloer


50+ varianten tegels 50+ varianten tegels
Grote voorraad Grote voorraad
Persoonlijk contact Persoonlijk contact
Levenslang woonplezier Levenslang woonplezier
Uitgebreide showroom 400 m2 showroom

Ons assortiment leisteen vloeren toegelicht

Kersbergen heeft diverse soorten prachtig natuursteen in het assortiment, waaronder het antiek verouderde leisteen. Bij deze donkere leisteen vloertegels is eerst de tegel teruggeschuurd naar een egaal oppervlak, waarna de tegel in zijn geheel is getrommeld. Hierdoor ontstaat een mooi sleetse vloertegel die vrijwel niet van een echte oude vloer is te onderscheiden.

of bel 0183 – 60 09 93

Veelgestelde vragen

Leisteen komt vrijwel overal ter wereld voor. Het is een natuursteensoort dat ook wel een metamorf gesteente wordt genoemd. Dit betekent dat kleirijk sediment door enorme druk en temperatuur is veranderd qua structuur en uitstraling tot een leisteen. 

Leisteen heeft een gelaagde structuur. Bij het produceren van de tegels, worden de blokken leisteen tot tegels verwerkt middels splijting van de tegels. Hierdoor zie je bij veel leisteen vloeren het natuurlijke breukruwe oppervlak. Dit breukruwe oppervlak lijkt op een vlammenspel.

De meest bekende leisteensoorten die verkrijgbaar zijn in Nederland, zijn het Braziliaanse leisteen, Indiase leisteen, Portugese leisteen en Noorse leisteen.

Over het algemeen is leisteen niet poreus. Echter, er zijn wel duidelijke verschillen in leisteen te zien. Zo is het Braziliaans leisteen zoals leisteen Mustang zachter dan het Noorse leisteen Pillarguri en is het Indiase leisteen Peacock, weer zachter dan het Braziliaanse leisteen.

In gebruik zijn er een paar verschillen te merken. Het Noorse leisteen is een zeer compacte leisteen dat bijna geen vloeistof opneemt. Bovendien wordt het vaak verkocht met een breukruw oppervlak. Dit maakt het tot één van de meest onderhoudsvriendelijke vloeren.

Het leisteen uit Portugal staat erom bekend dat deze de eerste periode, nadat deze is geplaatst, kan afgeven. Dit betekent zwarte sokken dragen. De leisteen Peacock is een tegelvloer die in het begin nog kan schilferen. Er komen dan kleine schilfers leisteen los van de vloer. Dit is normaal bij dit product en stopt na enige tijd vanzelf.

Veel leisteen zijn zuurbestendig. Dit betekent dat de kans op vlekken door het morsen van wijn, sinaasappelsap of dergelijke vrij klein is. Zelfs zuren zoals azijn of citroensap zullen bij de meeste leisteen vloeren geen reactie geven.

Toch zijn niet alle leistenen gelijk en bestaan er ook kalkhoudende leistenen. Dit betekent dat deze niet zuurbestendig zijn en vlekken zullen geven wanneer u zuurhoudende middelen op het leisteen morst. Zo zijn er enkele leistenen uit India die kalkhoudend zijn, waar u moet oppassen met zuren.

De prijs van het laten plaatsen van een leistenen vloer is afhankelijk van verschillende aspecten. Denk hierbij aan het type ondervloer waarop de tegels verwerkt moeten worden en het aantal te plaatsen m2. Ook is de legprijs van de leisteen vloer afhankelijk welke leisteen geplaatst moet worden. Sommige leistenen varieren namelijk behoorlijk in dikte en dienen de dikte verschillen te worden opgevangen in het lijmbed onder de tegel. Des te meer lijm nodig is, des te hoger de legprijs zal zijn.

Weer andere leisteen vloeren dienen volgens de butterfly methode te worden geplaatst in sneldrogende lijm, in plaats van normale tegellijm. Dit in verband met de mogelijkheid van schotelvorming van de tegels.

Wilt u meer weten over het laten plaatsen van een leisteen vloer, neem dan contact met ons op.

Op zoek naar een natuurstenen vloer?

Kom langs in onze showroom voor een goed en eerlijk advies

Afspraak maken

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.