Een natuurstenen vloer plaatsen – deel 2

Een natuurstenen vloer plaatsen – deel 2

Handige tips bij het plaatsen van natuurstenen vloertegels

 

In het vorige artikel zijn we begonnen met de voorbereiding voor het leggen van jouw nieuwe natuurstenen vloer. Wil je dit nog eens nalezen, lees dan hier onze tips over de voorbereidingen voor het plaatsen van de natuurstenen vloer.

Goed mixen van natuurstenen tegels

Bij verwerking van natuurstenen tegels is het belangrijk dat deze goed worden gemixt. Wanneer er verschillende kratten of pallets met tegels zijn geleverd, moeten deze door elkaar worden verwerkt. Dit voorkomt kleurverschil in de vloer en geeft het mooiste resultaat.

 

Zelfs bij sommige soorten natuursteen zoals Belgisch hardsteen, waar weinig kleurschakering in zit, raden wij aan om de tegels te mixen. Het kan namelijk zijn dat er een paar tegels met grovere aders of fossielen bij elkaar in een krat zijn geplaatst.

Het plaatsen van de natuursteen vloer

De vloer is behandeld met voorstrijk, de tegels zijn gepakt en de lijm is gemixt? Dan is het tijd om op de knieën te gaan en de tegels te verlijmen. Bij veel natuursteen tegels raden wij aan de achterkant van de tegel in te smeren met een dunne lijmlaag en deze te plaatsen in de aangebrachte lijm rillen op de vloer. Druk de tegel vervolgens goed aan zodat er geen holle ruimtes onder de tegels zitten.

 

Bij het aandrukken van de tegel kan het zijn dat er overtollige lijm door de voegen omhoog komt. Spons dit goed af en gebruik zo nodig een voegenkrabber om de nog natte lijm te verwijderen. Als je dit niet doet, kun je verkleuringen zien in de voegen.

 

Natuurstenen vloeren en dilatatievoegen

Een dilatatievoeg, ook wel uitzettingsvoeg genoemd, wordt aangebracht als de te betegelende ruimte een wat groter oppervlak is. Deze dilatatievoeg zorgt voor het opvangen van spanning (welke wordt veroorzaakt door onder ander uitzetting en krimg) van de vloer. Hierdoor wordt de kans op een scheur in uw tegelvloer verkleind.

 

Wanneer er in de constructievloer (de betonvloer) en de afwerkvloer (cementdekvloer) een dilatatievoeg is aangebracht, dan moet deze voeg in de natuursteen vloer worden overgenomen. Als er geen dilatatievoeg in de ondervloer is aangebracht, maar er wel duidelijke scheuren in de dekvloer zichtbaar zijn, dan raden wij aan om deze scheur te behandelen als uitzettingsvoeg en deze voeg in het tegelwerk over te nemen.

 

Bij de overgang van de vloer naar de wand dient er ook een ruimte te worden vrijgehouden. Vaak wordt dit vooraf al zeker gesteld door een foamstrook te plaatsen. Een dilatatievoeg is een voeg die als functie heeft het uitzetten en krimpen van materialen (de werking van de vloer) op te vangen.

 

Ben je benieuwd naar de volgende tips? Lees meer over het voegen van natuurstenen vloeren in het volgende artikel.