VRAAG

 

De eindeloze mogelijkheden van Bourgondische dallen

De bewerking van een Bourgondische dallen vloer maakt het uniek

Bourgondische dallen zijn er in vele kleurstellingen, maatvoeringen en bewerkingen te verkrijgen. Toch hebben ze allemaal één ding gemeen; Het zijn allemaal unieke vloeren die door de kleurschakering in het gesteente en de gekozen bewerking zijn warme uitstraling krijgt.

Bij veel van onze Bourgondische vloeren, kunt u kiezen uit diverse bewerkingen die op het gesteente worden uitgevoerd. Daarnaast kunt u kiezen uit verschillende tegelformaten kiezen, die u kunt afstemmen op de ruimte waar deze geplaatst zullen worden. Hieronder bespreken we de meest voorkomende bewerkingen die worden toegepast op de Bourgondische vloeren.

 

Gepatineerde Bourgondische dallen vloer

Een gepatineerde dallen vloer betekent dat de vloertegels worden gebouchardeerd en geborsteld. Het boucharderen van de tegels, wordt ook wel punthameren genoemd en geeft kleine oneffenheden in het oppervlak. Nadat de vloer is gebouchardeerd, wordt deze geborsteld. Hierdoor wordt het oppervlak iets gladder en verdiept het bovendien ietwat de kleur.

Het borstelen van een vloertegel gebeurt vrijwel altijd in gradaties van grofheid. Door een grove borstel te gebruiken, krijgen de Bourgondische tegels een doffe matte uitstraling. Des te fijner de gebruikte borstel, hoe meer glans er ontstaat en hoe intenser de kleur van de vloer. De Franse dallen zoals Dordogne en Beaune zijn vloertegels die zich goed laten toepassen in deze bewerking.

 

Gestraalde Bourgondische dallen

Natuursteen vloeren kunnen op diverse manieren worden gestraald. De meest gebruikte methoden zijn zandstralen en ijzerstralen. Dit geldt ook bij de Bourgondische kalksteen en het is afhankelijk waar de tegels geproduceerd worden, welke manier van stralen wordt gebruikt.

Beide manieren van stralen geeft een tegelvloer een ietwat ruw en ongelijk oppervlak. Vaak worden de tegels daarna nog licht nageborsteld. Dit geeft de vloer een unieke uitstraling met een oppervlak dat vergelijkbaar is met de schil van een citroen of sinaasappel. De Franse kalkstenen Dordogne, Niveaux Gris en Provence zijn steensoorten die zich goed lenen voor deze bewerking. 

 

Bourgondische dallen met een gezoet oppervlak

U kunt er ook voor kiezen om de vloertegels te laten zoeten. Dit betekent dat de Bourgondische dallen tegels met diverse grofheden van schuring worden bewerkt. Tijdens het proces van schuren, wordt er water toegevoegd. Dit proces van nat-schuren, wordt ook wel zoeten genoemd. Hierdoor ontstaat een glad oppervlak en geeft de tegel een moderne uitstraling.

 

Combinatie van bewerkingen 

Op de meeste Bourgondische dallen wordt een combinatie van bewerkingen toegepast. Dit geeft elke vloer zijn unieke uitstraling en zorgt er bovendien voor dat onze klanten zelf kunnen bepalen, binnen de technische mogelijkheden, welke bewerking op hun vloertegels wordt toegepast. In onze showroom hebben wij diverse voorbeeldvloeren gemaakt met allerlei bewerkingen zodat u een goed idee krijgt van de mogelijkheden. 

Wilt u meer informatie over onze Belgisch hardsteen vloeren?