Een vloer van echt Belgisch hardsteen
Belgisch blauwsteen uit Henegouwen wordt al ruim 130 jaar door Carrieres du Hainaut gewonnen op een diepte van maar liefst 75 meter en wordt voor allerlei toepassingen gebruikt. Denk hierbij aan wandbekleding, maatwerk en vloertegels. Het bijzondere van het Belgisch arduin is dat elke tegel uniek is en zijn eigen verhaal verteld door de aanwezige fossielen en aders. Hierdoor is elke hardsteen vloer uniek. Dit is wat natuurstenen vloeren geweldig maakt.
Voordelen Belgisch hardsteen:
of bel 0183 – 60 09 93
Dit zijn slechts drie verschillende soorten bewerkingen die mogelijk zijn op de hardsteen uit België, maar er zijn naar schatting zo’n 80-90 bewerkingen mogelijk op het gesteente. Elke bewerking heeft zijn eigen uitstraling en vaak ook zijn eigen onderhoudsadvies. De bewerkingen in het Belgisch hardsteen zijn grofweg te verdelen in twee varianten, namelijk strak gezaagde tegels met rechte randen en verouderde tegels met een verouderde of getrommelde rand.
Wilt u meer weten over de bewerkingen van het Belgisch hardsteen, bekijk dan ons overzicht van de meest gangbare bewerkingen in het Belgisch hardsteen die bij Kersbergen zijn te verkrijgen.
Deze bewerking is één van de meest bekende bewerkingen in het Belgisch hardsteen. Door het oppervlak van de Belgisch hardsteen vloer te schuren met schuurpads en water, ontstaat er een glad oppervlak. Afhankelijk van de grofheid van de schuurpads, ontstaat er een licht blauwe of bijna zwarte vloertegel van hardsteen. Andere benamingen voor deze bewerkingen zijn Belgisch hardsteen licht blauw gezoet en donker gezoet Belgisch hardsteen.
Een getrommelde vloer van Belgisch hardsteen wordt gekenmerkt door de licht gebrokkelde randen van elke tegel. Dit wordt veroorzaakt door de trommelmachine. In deze machine worden de tegels geplaatst, samen met kleine keramische keien die door trillingen tegen de hardsteen tegels stoten. Hierdoor ontstaat de verouderde rand en geeft het de hardsteen tegels een licht patina.
De hardsteen tegels kunnen in diverse stadia van het bewerkingsproces worden getrommeld. Wanneer de tegels direct na het zagen in de trommelmachine worden geplaatst, ontstaat er een vloertegel met zichtbare zaaglijnen en een verouderde rand. Deze bewerking wordt ook wel Enostyle licht aspect genoemd.
Als de tegels na dit proces nog worden geborsteld, dan ontstaat de bewerking Enostyle donker aspect. Als u de zaaglijnen in het Belgisch hardsteen niet wilt zien, kunt u er ook voor kiezen om de tegels eerst te laten zoeten. Door de tegels eerst met water te schuren, verdwijnen deze zaaglijnen en ontstaat er een meer egaal oppervlak.
Wanneer de vloertegels daarna in de trommelmachine worden geplaatst, ontstaat er een vloertegel met een vrij egale kleurtint met licht verouderde randen. Deze bewerking wordt ook wel Belgisch hardsteen soft finish genoemd. Een variant waarbij de tegels eerst donker worden gezoet en daarna wordt getrommeld, wordt ook wel de Efesus bewerking genoemd.
of bel 0183 – 60 09 93
Jazeker. Belgisch hardsteen is een natuursteen die wordt gekenmerkt door zijn rijke aanwezigheid van fossielen zoals zeelelies en poliepen (ook wel de bijennesten genoemd). De steen heeft een grijs-blauwe uitstraling en wordt hierdoor ook wel blauwsteen genoemd. Deze kleur wordt veroorzaakt door de hoeveelheid van zeer fijn verspreid koolstof.
Het Belgisch hardsteen wordt in de volksmond ook wel petit granit genoemd, omdat het een hard en dicht gesteente is. Het is echter geen graniet, maar een zogenaamd afzettingsgesteente. Graniet is een stollingsgesteente en bevat geen fossielen.
Hoewel beide steensoorten op het eerste oog vergelijkbaar lijken, zijn er enkele belangrijke verschillen. Zo is het Belgisch hardsteen een hard en niet-poreuze kalksteen dat ook wel de bijnaam ‘petit granit’ heeft vanwege zijn hardheid en subtiele glans.
Dit materiaal is zeer goed bestand tegen ons Nederlandse klimaat en kan daarom zonder zorgen buiten worden toegepast. Het Chinees hardsteen heeft een andere samenstelling. Het is een minder hard gesteente met een lagere dichtheid en is eigenlijk een dolomiet die bestaat uit kalk en magnesium. Dit betekent dat deze steen over de jaren een ander patina krijgt dan het Belgische hardsteen. Bij buitengebruik is de kans op schade door invloed van het weer, zoals vorst en zure regen, aanzienlijk.
Belgisch hardsteen is vrij eenvoudig te herkennen. Door twee stukken tegen elkaar te slaan, komt er een geur van zwavel vrij. Dit is kenmerkend voor het Belgische hardsteen.
Belgisch hardsteen kan op verschillende dikten worden gezaagd. De standaard dikte voor binnen tegels is vaak 1.5cm of 2cm. De dikte van de tegels wordt voornamelijk bepaald door de gekozen maatvoering en bewerking. Buitentegels zijn vaak dikker, namelijk 3 of 5cm.
Welke dikte u moet kiezen, is afhankelijk van het gebruik? Voor een terras is in de meeste situaties 3cm dikke hardstenen tegels voldoende. Wilt u ook Belgisch hardsteen toepassen voor uw oprit, dan is het verstandig om minimaal 5cm dikke tegels te gebruiken.
Belgisch hardsteen kan op verschillende manieren worden bewerkt. Voorbeelden hiervan zijn trommelen, zoeten, polijsten, borstelen en zandstralen. Sommige manieren van bewerken, geven de steen een andere uitstraling. Wanneer een tegel wordt gezoet, wordt het oppervlak met een schuurpad met water opgeschuurd. Afhankelijk van de grofheid van het schuurpad zal het oppervlak van de tegel glanzen en de kleur wat verdiepen.
Een gepolijst oppervlak is een bewerking waarbij het oppervlak van de tegel met een zeer fijn schuurpad met water wordt bewerkt. Dit geeft het oppervlak een hoogglans.
Een hardstenen vloer bestaat uit een kalksteen hierdoor is het belangrijk dat bij het schoonmaken niet te veel zeep wordt gebruikt en geen zure, chemische of ontkalking producten. Hoe moet een hardstenen vloer dan worden schoongemaakt en onderhouden? In slechts 3 stappen kan een hardstenen vloer gereinigd worden.
Kom langs in onze showroom voor een goed en eerlijk advies over natuurstenen vloeren.
© 2002-2023 Alle rechten voorbehouden - Kersbergen unieke vloeren, website ontwikkeling door ProdaCom
Naar boven